субота, 15. новембар 2014.

Domaće lepinje - recept

     Fantastične domaće lepinje bez aditiva usavršavao sam dugo godina.Sada vam predstavljam recept za njih:
- Sastav za 16 lepinja
- 2 kg brašna tip 500
- 0.5 dl ulja
- 10 gr margarina
- 20 gr svažeg kvasca
- 2 supene kašike soli
- 1,5 supena kašika šećera
- 1 litar vode + - 10 % zavisi koliko brašno    popije vode ( zavisi od brašna )
   Ako pravite sa crnim brašnom onda je odnos brašna belog i crnog 1:1
- Priprema
  Pošto ja mesim u mnogo većoj količini i
u mešalici sada sam vam prilagodio recept i
postupak za kućnu upotrebu.
   Margarin rastopiti, kvasac podići u 2 dl mlake vode sa šećerom.So rastopiti u 2 dl hladne vode. U vanglu sipati brašno, zatim sipati ulje i margarin, razmutiti kvasac i sipati u brašno,malo promešati i dodati razmućenu so . Sada mesiti uz postepeno dodavanje vode sve dok ne dodate 0.9 litara
vode. Mesiti dok ne dobijete testo strukture kao kad vam je žvaka u ustima.
   Kada je testo gotovo napraviti bulice ( kuglice ) od 200 gr i namazati ih uljem . Svaku bulicu staviti posebno u kesicu izbaciti vazduh zavrnuti kesicu i staviti u frižider.Testo treba u frižideru da odstoji
od 12 - 16 sati.
    Izvaditi bulicu iz frižidera, razvući je na debljinu od oko 1 cm i ostaviti je da odstoji
15 min.,da se stabilizuje struktura testa od razvlačenja. Po želji premazati jajetom i posuti susam ili suncokret.
    U prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni ubacite lepinje i pecite dok ne porumene oko 10 min.Kada izvučete lepinje
pokrite ih krpom i držite ih 15 min da se otpuste.
   Filujte po želji.
PRIJATNO !

Нема коментара:

Постави коментар