среда, 22. октобар 2014.

Pečenje pizza

Pizza se uvek peče u prethodno zagrejanoj rerni ili pizza peći.Temperatura rerne treba da bude 250'C,a pizza peći između 270'-300'C,u zavisnosti od termostata (jer različiti termostati pokazuju različitu temperaturu).

Ako pečete u rerni zagrejati je na 250' C.Pleh podmazati uljem ili posuti sa malo brašna.U pleh staviti razvijeno testo,nafilovati po želji i peći dok ne porumene obodi pizze.
Pravu pizzu kod kuće ćete dobiti tako,ako u pleh stavite keramičku pločicu veličine 30 x 30 cm (glazura pločice ide nadole,a hrapav deo gore) ili pločicu od mermera iste veličine debljine najmanje 1 cm.Pleh i pločicu zagrevate u rerni na 250' C.
Testo razvučete i stavljate ga na deblji karton ili šper ploču,koju ste prethodno posuli brašnom,filujete pizzu po želji pritom pazeći da karton ili šper ploča budu suvi da pizza ne bi zalepila.
Prethodno zagrejani pleh sa pločicom izvlačite iz rerne i sitnim pokretima kartona ili špera svlačite pizzu na pločicu,sve zajedno vraćate u rernu i pečete dok rubovi pizze ne porumene.
Na ovaj nači ste praktično dobili profesionalno napravljenu pizzu u kućnim uslovima.

Ako se prvi put peče u pizza peći,najbolje je prvo uraditi probu i to tako što se gornji grejač podesi na 270' C,a donji na 250' C.Razvući testo,namazati pizza sos,ubaciti u peć da biste videli kako peče.Štelovati tako da ako pizza gori smanjite temperaturu,a ako se suši testo i sporo peče pojačati temperaturu grejača.

Svake nedelje ćemo vam postavljati recepte za različite pizze.Sa ovim što ste do sada naučili,već možete sami da pravite pizze sa sastojcima koje imate u frižideru.
Ukoliko imate nekih pitanja,slobodno pitajte,rado ćemo vam pomoći.

Prijatno!

1 коментар: