понедељак, 9. март 2015.

PIZZA - SALATA - PICA


Počinjemo da se polako spremamo za godišnje odmore,što znači dijete i zdrava ishrana.
Prošle godine,kada su bile velike vrućine,napravio sam par vrsta pizza salata na integralnoj,odnosno zdravoj podlozi.Neverovatno je koliko su bile tražene.Ova vrsta pizze se pravi na unapred  pripremljenoj podlozi.Za podlogu sam koristio testo za zdravu pizzu,koji vam ponovo dajem.


Recept za testo za zdravu pizzu:

- 700 gr. crnog brašna TIP-1100 mlevenog na kamenu
- 300 gr brašna TIP-500
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 supena kašika morske soli
- 2/3 supene kašike šećera
- 10 gr kvasca
- 0,5 l vode +/- 5%

Testo umesiti prema uputstvu koje je dato na ranijem postu ovog bloga.Količina testa je dovoljna za 6 pizza veličine 22 cm.Kada testo umesite,podelite ga na šest jednakih loptica,staviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru da odstoji 12 -16 sati.Posle toga je spremno za upotrebu.Ukoliko vam je potrebno brzo testo,duplirati kvasac,45 min na toplom mestu i 45 min u frižideru.Sos za pizzu takođe imate na ranijem postu ovog bloga.

Testo razvući na 22 cm i zatim u sredinu staviti na testo pleh od 20 cm ili tacnu od šoljice za kafu.Ovo sam uradio iz tog razloga da bi se prilikom pečenja formirao obod za pizza salatu odnosno da se ne bi podigla sredina testa.Ubaciti u već zagrejanu rernu na 250 stepeni,peći 5 - 6 minuta,dok se ivice ne podignu.Zatim,izvući iz rerne,skinuti plehčić.Mesto gde je bio pleh izbuškati viljuškom,vratiti u rernu i peći dok ivice ne porumene.Kada je testo gotovo,izvući ga i staviti u čistu kuhinjsku krpu da se ohladi. Sada ste praktično dobili pizzu sa obodom,ali bez fila.
Letos sam probao sa par kombinacija,odnosno filova,koje ću vam sada i predstaviti.

Moje pizza salate:

MIMOZA -  Umutiti 2 kašike  sitnog sira sa malo kisele pavlake i premezati već gotovu podlogu.Možete koristiti i već gotov krem sir.Poređati mestimično listiće šunke.Jedno kuvano jaje iseći na tanje šnite i rasporediti ga po pizzi.Kiseli krastavac takođe iseckati na tanke šnite i rasporediti ga po podlozi.

APPLE -  Umutiti 2 kašike sitnog sira sa malo pavlake i premazati već gotovu podlogu.Preko sira poređati svež krastavac sečen na tanje kolutove,otprilike 10 komada.Narendati  1/4 jabuke ukoliko je moguće da bude Grenny Smith,rasporediti preko krastavca.Polovinu paradajza iseći na tanke šnite i takođe rasporediti preko pizze.Preko posuti malo pečenog suncokreta,a po želji možete dodati i malo pečene golice.Posuti bosiljkom i malo posoliti.

RUKOLA - Umutiti 2 kašike sitnog sira sa malo kisele pavlake i premazati već gotovu podlogu.Preko sira rasporediti svežu rukolu,preko rukole naređati polovinu paradajza isečenog na tanke šnite,zatim svež krastavac iseći na tanke kolutove i rasporediti preko paradajza.Svežu papriku takođe iseći na tanke krugove i rasporediti preko.Posuti parmezanom i ukrasiti seckanim maslinama.Po želji,možete ukrasiti i kockicama fete.

TUNA - Gotovu podlogu premazati sa gotovim  tartar sosom.Kukuruz šećerac rasporediti preko cele površine pizze.Jednu konzervu tune ocediti od viška ulja.Tunu rasporediti preko kukuruza.Ukoliko podlogu premazujete majonezom,narendajte jedan kiseli krastavac i dodajte prstohvat mirođije.

VITAMINSKA - Umutiti 2 kašike sitnog sira  sa malo kisele pavlake i premazati gotovu podlogu.Jednu polovinu sveže šargarepe narendati i rasporediti preko sira,narendati i  1/4 jabuke,ako je moguće da bude Grenny Smith.Preko rasporediti  salatu od cvekle,koja može biti ili seckana na listiće ili narendana.

SUSAM -  Umutiti 2 kašike sitnog sira sa malo kisele pavlake i premazati gotovu podlogu.Poređati mestimično listiće šunke.Kiseli krastavac iseckati na tanke kolutiće i poređati preko šunke.Rasporediti 50 grama dinstanih pečuraka i posuti pečenim susamom po želji.

A LA CAPRESE - Na tanke kolutove iseći paradajz i mozzarelu i naizmenično ređati na podlogu  dok se ista ne prekrije.malo posoliti,posuti origano i bosiljak i preliti sa jednom kašičicom maslinovog ulja.Dekorisati seckanim maslinama.

VENDURA - Izgrilovati 50 grama pečuraka,po 4 koluta manjeg plavog patlidžana, tikvice i paprike.Podlogu premazati majonezom,narendati ili naseckati jedan kiseli krastavac,posuti mirođijom.Naizmenično ređati grilovano povrće,rasporediti 4 koluta svežeg paradajza i posuti sa 50 grama kukuruza šećerca.
MIMOZA

MIMOZA

RUKOLA

A LA CAPRESE

TUNA

APPLE

VITAMINSKA


Нема коментара:

Постави коментар