Kada se izgovori reč pizza, uvek pomislimo na brzu hranu.Međutim,ako se koriste kvalitetni sastojci,pizza sama po sebi je zdrava hrana,jer u testu nema aditiva.Sastojci se veoma kratko peku na visokoj temeperaturi bez ulja,tako da je hranljiva vrednost istih sačuvana.
Pored klasičnih,smislio sam i nekoliko izuzetno zdravih pizza,pečenih na testu od crnog brašna.
Recept za testo za zdravu pizzu:
- 700 gr. crnog brašna TIP-1100 mlevenog na kamenu
- 300 gr brašna TIP-500
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 supena kašika morske soli
- 2/3 supene kašike šećera
- 10 gr kvasca
- 0,5 l vode +/- 5%
Testo umesiti prema uputstvu koje je dato na ranijem postu ovog bloga.Količina testa je dovoljna za 3 pizze veličine 36 cm.Kada testo umesite,podelite ga na tri jednake loptice,staviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru da odstoji 12 -16 sati.posle toga je spremno za upotrebu.Ukoliko vam je potrebno brzo testo,duplirati kvasac,45 min na toplom mestu i 45 min u frižideru.Sos za pizzu takođe imate na ranijem postu ovog bloga.
Pizza za dve osobe:
Testo razvući na 36 - 38 cm,premazati sa 4 kašike pizza sosa,nafilovati sastojke po izboru (a koje vam predlažem u donjim kombinacijama ),pizzu ubaciti u već zagrejanu rernu na 250 stepeni i peći je dok ivice ne porumene.
Moje zdrave pizze:
MR.BEAN - Na razvučeno testo naneti pizza sos,naneti 50 gr kačkavalja,zatim rasporediti 100 gr kukuruza šećerca,svež paradajz naseći na tanke šnite pa naneti preko kukuruza,posuti sa nepečenim suncokretom.Preko dodati 100 gr salatnog pasulja,30 gr kačkavalja.Posuti origanom i bosiljkom i posle pečenja naređati seckane masline.
FUNGI MR. BEAN - Na razvučeno testo naneti pizza sos,naneti 50 gr kačkavalja,zatim rasporediti 100 gr narendanih pečuraka,preko pečuraka posuti 50 gr kukuruza šećerca.Svež paradajz naseći na tanke šnite pa naneti preko cele pizze,posuti sa nepečenim suncokretom.Dodati 100 gr salatnog pasulja,30 gr kačkavalja.Posuti origanom i bosiljkom,posle pečenja naređati seckane masline.
TUNA BEANS - Na razvučeno testo naneti pizza sos,zatim 50 gr kačkavalja,100 gr kukuruza šećerca.Otvoriti konzervu tunjevine,ocediti višak ulja,rasporediti tunu po pizzi,zatim 100 gr salatnog pasulja,30 gr kačkavalja,origano,bosiljak i posle pečenja seckane masline.
SPINACI - Na razvučeno testo naneti 4 kašike pesto đenovese sosa,50 gr kačkavalja,prekriti picu sa spanaćem,tako da se u sredini ostavi prazan prostor u koji se stavi jaje.Posuti sa 30 gr kačkavalja, origanom i bosiljkom i seckanim maslinama posle pečenja.
VEGGY GARDEN - Na razvučeno testo naneti pizza sos,zatim 50 gr kačkavalja,rasporediti 100 gr rendanih pečuraka,naizmenično ređati,dok se ne prekrije površina pice,tanko sečene kolutove paprike,paradajza,plavog patlidžana i tikvice.Sve posuti sa 50 gr kukuruza šećerca,30 gr kačkavalja,origano,bosiljak.Posle pečenja rasporediti 30 - 40 gr sveže rukole,posuti parmesanom i rasporediti seckane masline.
PIZZA BROKOLI - Na razvučeno testo naneti pizza sos,zatim 50 gr kačkavalja,160 gr narendanih pečuraka.Cvetiće brokolija ( oko 10 kom. ) obariti 2 - 3 minuta u slanoj vodi,zatim poređati po pizzi,preliti sa malo limunovog soka,posuti semenkama nepečenog suncokreta,naneti 50 gr kačkavalja,origano,bosiljak.Posle pečenja poređati seckane masline.
Нема коментара:
Постави коментар